média

Fiumei Gála

Címkék: 

2015. április 17-én a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében megrendeztük a Fiumei Gálát. Iskolánk osztályai 35 műsorszámmal készültek a neves napra.

Énekkarunk az idei Éneklő Ifjúság hangversenyén „A” kategóriás arany minősítést szerzett műsora nyitotta a gálát. Ezt az 1. b osztály tavaszváró tánca követte. A kislányok virágjelmezben, a kisfiúk méhecskének öltözve köszöntötték a természet ébredését.  Az 5. a-sok Hacsek és Sajó kabaréjelenetének poénjai, a 6. b-sek táncpárbaja, iskolánk ugrálóköteleseinek színvonalas műsora nagy sikert aratott. Az 1. c osztály „Már iskolás vagyok!” címmel dramatikus játékkal, a 7. c-sek trópusi tánccal, a drámások Ezópusz meséjének feldolgozásával álltak a színpadra. Az est egyik műsorvezetője, Berecz Enikő (8. a) több produkcióval is készült erre az estére. Elsőként egy romantikus dalt énekelt, amihez a 7. a osztályos Horváth Regina saját maga koreografált és adott elő egy balettszámot. Az első felvonás utolsó hét műsorszámában a 3. b és a 4. b osztály egy-egy modern táncműsort, a 2. a-sok népi gyermekjátékokat, a 2. b-sek és a 4. a-sok jelmezes koreográfiát mutattak be a kéményseprőkről és a Honfoglalásról. Danyi Enikő Száz Máté gitárkíséretével énekelt. A Gála 1. részét a 2. c osztály zárta. Vidám táncuk és fantasztikus jelmezeik az Antarktiszról pingvineket varázsolták a színpadra.


 A második felvonás szintén nagyon változatos műsorszámokat kínált a közönségnek. Fejes Ottó zongorajátéka, a Csibészke Bábcsoport népmese feldolgozása, a 8. a osztály hip-hop tánca méltán aratott nagy sikert. Őket a 6. a-sok bűvészprodukciója, az 5. c vicces, fekete-fehér nadrágos látványtánca követte. Az 1. a-sok vicces iskolaparódiájának minden poénja betalált. Az iskola pedig szünet nélkül mit sem ér. Ezt mutatták be a 3. c-sek a „10 perc” című musicalrészlet feldolgozásával. Papp Betti a mai napra mezőtúri népdalcsokrot hozott. A 4. c-sek UV lámpás produkciója lebegő kesztyűket, zoknikat, kalapokat varázsolt a színpadra. A 8. a-sok Cup songja tökéletes összhangot teremtett a poharak és a szólóének között. A műsort színesítette még a 7. a-sok és a 7. b-sek táncbemutatója, Borsi Blanka fuvolaszólója, Bajnai Marcell saját szerzeményének bemutatása, az 5. b-sek esernyős tánca, a 3. a-sok dramatikus játéka, amiben a közösség tagjai egy százlábú gondjait mutatták be. A Fiumei Gálán a finálé előtt egy meglepetés produkcióval tisztelte meg a közönséget a tanári kar. Két dallal lépett színpadra a tanári kórus. Gitáron Bajnai Marcell (8. a) és Nagy Iván, furulyán Sebők Péter közreműködött. A dalokat Fábián Blanka (8. a) homokanimációja keltette életre.

A homokanimáció felvétele a YouTube csatornánkon megtekinthető.

Az estet a fellépők fináléja zárta. Minden szereplő együtt énekelt a színpadon a közönség vastapsa kíséretében.

A nagyszerű rendezvényről iskolánk honlapján már megtekinthetőek a fotók.

(A cikket a médiaszakkör tagjai készítették. A cikk alapján poszt jelenik meg a MATEHETSZ Facebook profilján.)

Tizenkettő nem egy tucat!

Címkék: 

   Tizenkettő nem egy tucat! címmel a Tehetséghidak Program keretében a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége  (MATEHETSZ) pályázatot hirdetett. Iskolánk médiaszakköre sikeres pályázatot nyújtott be. A program keretében a http://blog.tehetseg.hu oldalon 6 bejegyzésünk jelent meg, amikben iskolánk életének sokszínűségét, változatos programjait mutattuk be.

   Elsőként a Nagy Könyv program keretében megtartott bemutató óráról számoltunk be. A cikk elérhető  itt.Következő hozzászólásunkban a Kis Herceg Diákújság bemutatása volt a célunk.  Ezt két videó követte. Az egyikben egy rendhagyó tanítási óráról, a másikban iskolánk rajzszakkörének két tehetséges tanulójáról készült felvételeket vágtuk össze egy-egy rövid kisfilmmé.   Ötödik bejegyzésünkben a legfrissebb fiumeis sporteredményeket emeltük ki.A blogon utolsóként a gálára készülő bábcsoport felkészüléséről készült egy videó.

   A blogbejegyzések mellett a pályázat keretében két tehetséges tanulónkról készítettünk riportfilmet. Mindkét alkotásunk megosztásra került a Tehetség Csatornán. Pap Bernadett, aki rendszeres szereplője iskolai rendezvényeinknek, a népdalok énekléséről, eredményeiről mesélt a kameránk előtt. Filmünkben nyilatkozik Kovácsné Dr. Kaposvári Gyöngyi, a Damjanich János Múzeum muzeológusa. múzeumigazgató-helyettese is Betti tevékenységéről. Másik videónkat Bubori Rékáról, iskolánk nemzetközi sikereket is elért sportolójáról forgattuk.

   Írott riportokat is készítettünk. Két nagy  tavaszi rendezvényünket, a Zenei hetet, majd iskolánk megyei versenyeit összefogó napot, a Tehetségnapot próbáltuk a pályázati kiírás feltételeinek megfelelően részletesen bemutatni.

   Végül két bejegyzést jelenítünk meg a napokban a MATEHETSZ/A tehetség sokszínű oldalon.

Fajátékok a Fiumeiben

Címkék: 

Iskolánkban a 2014-15-ös tanévtől  alkalmazzuk a Lőrincz-féle komplex tantermi játékokat a gyermekek   oktatásában, nevelésében.
 A Szandaszőlősi Általános Iskolában már 2002 óta számít jó gyakorlatnak. A náluk tett látogatásokon meggyőződhettünk, hogy a gyermekek nagy örömmel vesznek részt ezeken a játékórákon.
A pozitív tapasztalat eredményeként megszületett a vágy : szeretnénk a Fiumeis gyermekeknek  megadni ebben a formában is a játék örömét. Iskolavezetésünk hatékony intézkedése nyomán már  2014 augusztusában 10 tanító vett részt azon az akkreditált továbbképzésen, ahol a játékszabályokat elsajátították.    A játékok is megérkeztek októberben, így innentől az 1-4. osztályosok sokszor játszhatnak szabadidőben a fajátékokkal.
A fejlesztő foglalkozások eszközrendszerét a fajátékok alkalmazása sikeresen bővítette.

Médiások a Youtube-on

Címkék: 

A médiások Youtube csatornát indítottak.

https://www.youtube.com/channel/UCRY49lgIvHuK8a3cC7IJD1g

Ezen a linken elérhetőek a legfrissebb videóik.