A Megyei Levéltárban jártunk

Márciusban az újságíró szakkörösök ellátogattak a Megyei Levéltárba. A levéltáros minden kérdésünkre választ adott.

Mire szolgál a levéltár?

Rendszerezi és szakszerűen raktározza a hozzá beérkező írásos dokumentumokat, amelyek történeti szempontból fontosak. Ezek általában intézmények jegyzőkönyvei (pl.: bíróság) levelezések, iratok.

Hogyan vannak elrendezve az anyagok?

 A levéltár alapvető egységei a levéltári dobozok. Egy-egy doboz időrendben tartalmazza az elrendezett iratokat.

Vannak-e különleges szabályai az anyagok tárolásának?

Igen. Az év nagy részében sötét,  16 Celsius fok körüli hőmérsékletű, 50-55% páratartalmú helyiségben kell tárolni az iratokat, hogy ne károsodjanak. Sajnos az utóbbi 40-50 évben készült papírok még így is porladnak a papír hatalmas ragasztó tartalma miatt.

Kik tekinthetnek a levéltári anyagokba?

Bárki. Magánszemélyek gyakran családfakutatás céljából búvárkodnak az anyakönyvekben. A mi megyénkben született szülők, nagyszülők, dédszülők… neve, adatai megtalálhatók a születési és halálozási anyakönyvekben. Főiskolások, egyetemisták a szakdolgozatuk elkészítéséhez keresnek itt dokumentumokat.

Milyen levéltárak léteznek még a megyei levéltárakon kívül?

Városi levéltárak, magánlevéltárak, egyházi levéltárak, egyetemi levéltárak. Hazánk legnagyobb levéltára a Magyar Országos Levéltár, amely a budai Várban működik. Itt az országos fontosságú dokumentumokat őrzik.

Mióta működik Szolnokon levéltár?

1876-ban lett Szolnok vármegye központ. Megyénk területe szétdarabolt volt, a Jászság, a Jászkunság és a Kunság a legnagyobb területei. Korábban Eger volt a megyeszékhely, a korábbi dokumentumok nagy része ott található ma is.

Melyek a levéltár legértékesebb dokumentumai?
A legrégebbi iratunk egy Mátyás király korában keletkezett bírói ítélet. Az 1720-as évektől már folyamatosak a jegyzőkönyvek, ítéletek anyagai.

Van-e olyan érdekesség, amiről érdemes tudni?

Ha a levéltári dobozok tartalmát egymás mellé raknánk, 7100 méternyi volna. (Európa legmagasabb pontja, a Mont Blanc 4807méter!)

 Magdus Tamás 7.a