Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék

 

„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni.” Ezzel a mondattal indul Janikovszky Éva sajátos, összetéveszthetetlen stílusú rövid, humoros története a kisgyermekkor „nehézségeiről”, az ábrándbeli felnőttkor szépségeiről.

Az írónő egy kisgyerek bőrébe bújva meséli el, hogy miért olyan iszonyúan unalmas és fárasztó folyton jónak lenni, és miért sokkal jobb felnőttnek lenni. És ha ez a kisgyerek felnőtt lenne, hogyan viselkedne vendégségben? Milyen felesége lenne? Hogyan töltené az idejét gyermekeivel? Mindezeket megtudhatod, ha elolvasod a népszerű írónő „Ha felnőtt volnék” című rendkívül szórakoztató, Réber László rajzaival gazdagon illusztrált könyvét.

Jó szórakozást kívánok az olvasáshoz!

Csőke Ildikó néni


Ha én felnőtt volnék egy kisfiúról szól, aki már alig várja, hogy felnőjjön. Mert akkor azt csinál, amit ő akar. De mégsem érti, hogy a szülei, miért veszik fel a pulóvert, miért néznek az orruk elé. És a többit is megtudod, ha elolvastad a könyvet.

Durni Nikolett 4.C


Én azért ajánlom ezt a könyvet, mert mulatságos szórakoztató és vicces. Nagyon sok érdekes dolog található benne. Jó olvasást kívánok!

 Arnóczki Kitti 3.B


Ha ezt a könyvet olvassátok nagyon mulatságos történetet ismertek meg. Kölcsönözd ki és olvasd el! Igaz nem hosszú, de jó!

 Boros Tamás 3.B


Nekem azért tetszett ez a mese, mert olyan mint a valóság. Rövid volt, de tömör. Nekem nagyon tetszet. Ajánlom annak, aki szeret olvasni.

 Rigó Gabriella 3.B


Azért ajánlom ezt a könyvet, hogy elolvassátok, mert nagyon vicces. Nekem az a rész tetszett, amikor a gyerek elmondta, hogy milyen feleséget akar. (De ne előzzétek le a 3.B-t!)

Bársony Laura Beáta 3.B

 


Nekem azért tetszett ez a történet, mert a kisfiú nagyon vicces volt és nagyon jó ötletei voltak.Nagyon ajánlom a többi gyereknek is, mert nagyon jó. Nekem a fagyis rész tetszett a legjobban.

Kiss Benedek 3.B


 Ez a könyv egy kisfiúról szól, aki szeretne már felnőtt lenni. Elmeséli, hogy ő mit csinálna másképp, s nem érti a szüleit, hogy ők miért nem csinálják ezt.

Mert ő minden kóbor macskát megsimogatna, hátrafelé menne az utcán, és még sok mást. Na meg olyan nőt venne feleségül, akinek ha kidurraszt a füle mellett egy zacskót, ugyan megijed, de nem szidja le.

Ha megakarod tudni,hogy mi mást csinálna még, olvasd el ezt a könyvet. Jó olvasást kívánok!

Nagy Bernadett 3.A


Én azért ajánlom ezt a könyvet, mert minden benne van, amiért egy gyerek várhatja, hogy felnőtt legyen.

Szebeni László 4.B


Ez a könyv egy kisfiúról szól, aki nem szeretne már gyerek lenni. Elmondja humorosan, viccesen, hogy a felnőtté válás miért lenne jó neki. Például, nem kéne azt tenni amit a szülei mondanak. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen dolgokat csinálna és milyen felesége lenne, akkor olvasd el ezt az izgalmas könyvet! Jó olvasást kívánok!

Berecz Enikő 3.A


Ez a könyv egy kisfiúról szól, aki elmeséli mit szeretne csinálni, ha felnőtt lesz. Csupa olyan dolgot, amit gyerekként nem engednek a felnőttek.

Például: Elsőnek térdelne a széken, végig húzná a kezét a vaskerítésen, a fogmosó poharában csíráztatná a datolyamagot.

Ha megszeretnétek tudni, hogy még mit szeretne csinálni, akkor olvassátok el a könyvet. Jó olvasást!

Domány Gergő 3.A

 


Nekem ez történet nagyon-nagyon tetszett. Nagyon sok gyereknek ajánlom ezt a könyvet.

Janikovszky Éva elmesélte, hogy egy kisgyermek milyennek képzelte el a felnőttkort. Mókás volt. Janikovszky Éva meséi nagyon jók. Az osztállyal már sok ilyet olvastunk.

 

Erka Georgina 3.B


Én azért ajánlanám ezt a könyvet, mert vicces és a gyerekek szemszögéből láttatja az író a történetet.

A könyv arról szól, hogy a gyerekeknek mindig szót kéne fogadni a felnőttek szerint.

De ez nem mindig így történik és ekkor:

„A felnőtt mindig rászól a gyerekre”

„Vedd fel a pulóvered!”

„Ne rágd a körmöd!”

Ezek után gondolja az egy gyerek:

„Jaj, de jó lesz, ha már felnőtt leszek!” Mert úgy érzi, hogy felnőttként bármit megtehet, pl. Tövig rágom minden körmömet.

De mire oda kerül, hogy felnő, már más szemszögből látja a világot.

Seres Richárd 4.A


Nekem az tetszett benne, hogy ha felnőtt leszek, mindig piszkos lesz a kezem, és mindig piszkos kézzel fogok enni és mindenből mindig az övé lesz a legnagyobb.

Rácz Niké 3.B


Én azért ajánlom ezt a könyvet, mert nagyon vicces volt. Kölcsönözzétek ki és olvassátok el! De ne előzzétek le a 3.B-t!

Szabó Dorottya 3.B


Ezt a könyvet olvassátok, akkor nevettek egy jót, mert ez a könyv nagyon érdekes és vicces és mókás. Én is el fogom olvasni a tesómnak. Én csak ennyit mondok, hogy olvassátok el!

Lukács Noémi 3.B


Én azért ajánlom ezt a könyvet, mert nagyon mulatságos, vicces és mert sok gyereket képzelt el magának. Azért volt vicces, mert ő nem mosott volna kezet és még sok más dologért volt vicces.

Gógány Dávid 3.B


Én ajánlom ezt a könyvet minden gyereknek, azért mert az élet dolgaiban segít eligazodni. A gyerekek választ kapnak a bennük felmerülő kérdésekre, hogy a szülők mit, miért mondanak bizonyos helyzetekben.

Janikovszky Éva könyveit Réber László vidám rajzai illusztrálják.

Hornyák Attila 3.B


Ha ezt a könyvet olvassátok kacagni fogtok. Nagyon jó, hogy a kisfiú anyukája mindig azt mondja: Vedd fel a pulcsid! Nézz a lábad elé! Stb.

Ha én felnőtt volnék, mindig piszkos kézzel ülnék az asztalhoz. Nagyon jó.

Nekem tetszett!!! Olvassátok el!!

Polónyi Alex 3.B


Az írónő egy kisgyerek bőrébe bújva meséli el, hogy miért olyan iszonyúan unalmas, és fárasztó jónak lenni, és miért sokkal jobb felnőttnek lenni. És ha ez a kisgyerek felnőtt lenne, hogyan viselkedne vendégségben? Milyen felesége lenne? Hogyan töltené az idejét a gyermekeivel? Mindezeket megtudhatod, ha elolvasod a népszerű írónő, Ha én felnőtt volnék

című rendkívül szórakoztató könyvét.

Csíkhegyi Alexa Virág 4. A


Milyen érzés kisgyereknek lenni? Folyton az orrom elé kell nézni, el kell pakolnom magam után, és pulóvert kell vennem. Bezzeg a felnőtteknek! Bármit megtehetnek: tarthatnak zsiráfot, mehetnek hátrafelé az utcán, akármekkora fagyit ehetnek, beleléphetnek a legnagyobb pocsolyába. Nem is értem, hogy miért nem teszik meg… Janikovszky Éva nagyon sok humorral fogalmazza meg mindezt, a gyerekek szemszögéből.

Szabó Zsombor 4.B