világraszóló magyarok

Akikre büszkék lehetünk

Így október 23-a környékén sokan érezzük egy kicsit büszkébbnek magunkat csak azért, mert magyarok vagyunk. Pedig némi büszkeséget nap, mint nap átélhetnénk, ha egy kicsit tájékozottabbak lennénk a világ mai képét meghatározó találmányok eredetét illetően.

Sokkal több csodához fűződik ugyanis magyar tudós neve, mint ahogy azt sokan gondolnánk. A számítógéptől a bűvös kockán keresztül a golyóstollig, a dinamótól a méter definícióján keresztül a holdjáró autóig, és még hosszasan sorolhatnám.

Hogy miért nincsenek ezek a találmányok, tudósok jobban a köztudatban, nem tudom. De nagy örömmel fogadok minden olyan kezdeményezést, mely a világraszóló magyar lángelmék munkásságát teszi ismertebbé. Ilyen ez a film is. Nézzétek meg!

Világraszóló magyarok

Sztereo műsorszórás - Csicsátka Antal

Csicsátka Antal postamérnök, a világszabadalmat kapott segédvivõs sztereorendszer feltalálója 25 éve, 1976. július 9-én hunyt el a New York állambeli Uticán. Érsekújváron született 1911-ben. A budapesti Mûegyetem elvégzése után, 1938-ban a Posta Kísérleti Állomás fejlesztõmérnöke lett. Elsõ jelentõs eredménye az AEG gyártmányú vivõfrekvenciás rendszerek átalakítása. A háború alatt az állomásokon a vivõfrekvenciás berendezések telepítésének és átcsoportosításának munkálatait irányította.

A méter új definíciója - Bay Zoltán

Bay Zoltán Washington mellett telepedett le. Az Amerikai Szabványügyi Hivatal Atomfizikai Osztályának vezetőjeként gyökeresen átformálta a méter-fogalmát.

Bíró László

Forrás: www.feltalaloink.hu
(A témában prezentációt készített Tóth Gábor 8. c oszt. tanuló 2007 novemberében. A golyóstoll története)

Amikor az 1920-as években újságírással foglalkozott, olyan nagy nevű lapoknak dolgozott, mint a a Pesti Napló vagy a Pesti Hírlap. Többek között e lapok szépirodalmi rovataiban publikált Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes. A budapesti Fészek klubba járt, ahol Molnár Ferenc valamint Heltai Jenő művésztársaságának kedvelt tagja volt.

Sokrétű és szerteágazó érdeklődése ellenére, Bíró László József elsősorban mégiscsak feltaláló volt. Legismertebb találmányához, a golyóstollhoz is újságírói hivatása vezette el. Azonban mint minden találmánynak, így a golyóstollnak is voltak korábbi elődei.

Bíró László József áttanulmányozta a cseh Wenczel Climes szabadalmaztatott ötletét, majd továbbfejlesztette azt. Arra, hogy hogyan is ötlötte ki a golyóstoll elvét, többféle történet is napvilágot látott.

Magyarok a Holdon - Pavlics Ferenc

Forrás:www.ma.hu

Harmincöt éve, 1971. július 31-én indult útnak a Holdautó, az első ember által irányított jármű idegen égitesten. A holdautó vezető tervezője, a magyar Pavlics Ferenc 1928-ban született a Rába menti Balozsameggyesen. Ő vezette a NASA laboratóriumában a Holdon kutató jármű tervezését, amely a világ első földön kívüli terepjáró gépkocsija volt

Ez is magyar: a kazettás floppy

Forrás: www.machines.hu

A BRG-ben gyártott MCD-1 kazettás floppyEgyre ritkábban használjuk, de még mélyen a köztudatban van a floppy, amelyről a régi szép időkben örömmel telepíthettük programjainkat. Ha floppyról beszélünk, akkor (legalább) kétféle változatot ismerhatünk. Az 5,25-ös "papírtasakos" és a 3,5-ös merev kazettás tárolókat. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mai napig használatos 3,5"-os kazettás floppy ősét, a 3"-os kazettás hajlékony lemezeket itthon Magyarországon fejlesztette ki Jánosi Marcell.