kitekintő

Rendőrségi rajzpályázat - Szolnok TV

Címkék: 

Átadták a jó tanuló-jó sportoló díjakat

139 diák részesült a Magyar Köztársaság jó tanuló-jó sportolója díjban a 2005/2006-os tanulmányi és sporteredményeiért, az elismerő okleveleket Hiller István, az oktatási tárca vezetője adta át hétfőn a fővárosban.
Iskolánk két diákja is részesült a kitüntetésben, Balázs Brigitta és Szamák Bettina 7. b osztályos tanulók. Gratulálunk és büszkék vagyunk rátok!

OKM - október 20-i állami kitüntetések

Címkék: 

M. Román Béla

címzetes igazgató, iskolánk volt igazgatója a Magyar Köztársaság Elnökétől az Oktatási és Kulturális Miniszter előterjesztésére, kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapta.

 

 

1956 a történészek szemével

Címkék: 

1956. október 23-án délután Budapesten kétszázezer ember ment az utcákra. A magyarok békés tüntetéssel adtak hangot a szabadság, demokrácia és nemzeti függetlenség iránti vágyuknak.

A kommunista párt vezetése, a politikai hatalom tényleges birtokosa elutasította a tüntetés követeléseit, és fegyveres erőszakkal válaszolt. Még aznap este fegyveres összecsapások kezdődtek a Magyar Rádió épülete előtt. A sztálini hatalmi rendszer Magyarországon néhány óra leforgása alatt megbénult, működésképtelenné vált.

Másnap hajnalban szovjet páncélosok jelentek meg a budapesti utcákon. Fegyveres harc bontakozott ki köztük és a magyar felkelők között. A budapesti felkelés — amit hamarosan magyar forradalomnak nevezett el a világsajtó — a második világháború óta legsúlyosabb hidegháborús válság volt Európában.

Rainer M. János soraival kezdődik a Létünk c. folyóirat legújabb száma, melyet a szerkesztők teljes egészében 1956 emlékének szenteltek.

Maradnak a régi diákigazolványok

Címkék: 

[MTI]

Egyelőre maradnak a régi diákigazolványok, az Educatio Kht. ugyanis érvénytelennek nyilvánította az új okmányokra kiírt tendert - közölte a szaktárca sajtóirodája. A sajtóiroda tájékoztatása szerint nem érkeztek olyan ajánlatok a tenderre, amelyek megfeleltek volna a szaktárcának. Az oktatási kormányzat nem mond le arról, hogy az intelligens igazolványoknak köszönhetően tovább bővüljenek a diákokat megillető kedvezmények, de rövid távon nincs lehetőség új diákigazolványok gyártására.

A kormány idén is segíti az iskolakezdésben a rászoruló tanulók családjait

Címkék: 
Forrás: www.om.hu
A kormány idén is számos olyan támogatást nyújt a családoknak, amellyel az iskolakezdés terheit enyhíti. A tanévkezdés kapcsán fontos törekvés a hátrányos helyzetű tanulók és családjaik megkülönböztetett támogatása, az esélyegyenlőség biztosítása.
Ingyenes étkezést kapnak a bölcsődében ellátott, az óvodai étkezésben résztvevő, az általános iskola 1-4. osztályába járó, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók. A kollégiumi ellátásban részesülő tanulókat is segítik, ők kedvezményként kapják az intézményi térítési díj 30%-át.

Milyen támogatások vannak iskolakezdéskor?

Címkék: 
Forrás: www.radio.hu
Hamarosan becsengetnek, megkezdődik az iskola. A srácoknak ez nyilván nem jó hír, de talán a szülők egy részének sem, főleg, ha belegondolnak, hogy mennyit kell költeni a felszerelésekre, tanszerekre. Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen támogatások léteznek: segíthet ugyanis az iskola, de akár a szülők munkáltatója is.
A legismertebb támogatási forma a tankönyvtámogatás, ami ingyenes, illetve kedvezményes tankönyvek biztosítását jelenti. Ennek két módja van: vagy tartós tankönyvként az iskola megveszi, és amíg használja a gyerek, addig a rendelkezésére bocsátja, vagy pedig a kisdiák saját tulajdonba megkapja a könyvet. A jogosultságot az ingyenes tankönyvre tanévkezdéskor kell bejelenteni az első és kilencedik osztályosok esetében.

Amikor iskolás lesz a gyerek

Címkék: 
Manapság nem csupán az iskolába kerülő gyerek, hanem a legtöbb szülő is félelemmel vegyes kíváncsisággal várja az első becsöngetést. Közben pedig hetek óta rohangál üzletről üzletre, hogy a kis elsősnek minden előírt taneszköze meglegyen, mivel az első hetekben derül ki, hogy mennyi minden kell még azon kívül, ami az "alapozáshoz" elő volt írva.

Ugrás a cikkre

Már megnyitott a tanszervásár

Címkék: 
Forrás: www.nol.hu
Remek üzlet az iskolakezdés a kiskereskedők számára, akik már a tanévzárón igyekeztek magukhoz édesgetni a tanszerek árán spórolni akaró szülőket.

A diákok mindössze néhány hete élvezték a nyári vakáció örömeit, amikor a kereskedők már javában készültek a tanévkezdésre. A boltosok - üzletük méretétől függően - eltérő stratégiával igyekeznek vásárlásra bírni a szülőket. A kisebb boltok tulajdonosai gyakran már az iskolában "szórólapoznak", öt-tízszázalékos kedvezményt ígérve hirdetésük felmutatójának a náluk kapható írószerek árából. A hipermarketek már a szünidő első heteiben országos akciót hirdettek, zavarbaejtően bőséges választékkal és rendkívül alacsony árakkal.

Balkezesség: súlyos következményei lehetnek az átszoktatásnak

Elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét hangsúlyozza a Magyarországi Balkezesek Egyesülete, akik a vasárnapi nemzetközi világnapra előadásokkal és készségfejlesztő játékokkal készülnek, hogy a „világ legnagyobb kisebbsége” hallathassa a hangját.
Ugrás a cikkre