ökoiskola

ÖKOISKOLA

Címkék: 

Iskolánk sikeresen elnyerte az „Ökoiskola” címet, melyet büszkén viselhet a 2011-2014-es időszakban. E cím elismeri, hogy Iskolánk átgondoltan, rendszerszerűen foglalkozik a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti neveléssel.

 

A Fiumei Úti Általános Iskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén.

 

Példaként említve ősszel gólyamentési akcióba kezdtünk, hiszen az iskolánkhoz visszatérő gólyák fiókáit kellett figyelnünk, hogy útra kelnek-e. A madárbarát szakkör lehetőséget ad a gyerekeknek a madarak megismerésére valamint saját kezűleg készíteni odúkat, etetőket. Évente kétszer papírgyűjtést szervezünk, folyamatosan gyűjtjük a PET palackok kupakjait és az elemeket. Környezettudatosságot elősegítő versenyeken veszünk részt. Világnapokkal kapcsolatos programokat szervezünk. Túra-szakkörünk egész évben lehetőséget ad a diákoknak az életközösségek megismerésére.

 

A fentiekből is látszik, hogy törekszünk tevékenységeinket úgy végezni, hogy közben megpróbáljuk tiszteletben tartani a körülöttünk lévő élővilág érdekeit, értékeit.

 

Guinness kísérlet

Címkék: 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal felkérésének eleget téve 2016. május 5-én 10.00 órakor – a WHO Kéztisztasági Világnapján - nagy eseményre, Guinness rekord megdöntésére készültünk az ország több iskolájával együtt. Semmelweis Ignác „örökösei”, vagyis a felnövekvő iskolás korú nemzedék jelentős része, egy időben, egyszerre, egységes óravázlat alapján vehetett részt egy kézmosásoktatás tanórán, amelyet képzett instruktorok vezettek. Több ezer gyermek apró keze végezheti el a helyes mozdulatsort, annak érdekében, hogy a kézmosás ne csak rutin mozdulat legyen, hanem betegség megelőző, tehát alapos és valóban megtisztuló. A rekordkísérlet lehetősége a diákok számára még izgalmasabbá tette a tartalmát és formáját tekintve is különleges órát. A Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola 89 fővel vett részt a rekordkísérletben. Most izgatottan várjuk, hogy sikerült-e Magyarországon megdönteni a világrekordot!

Tóthné Nyíri Szilvia
iskolai koordinátor

kezmosas

Kézmosás világnapja

A kézmosás világnapja alkalmából 2014. október 16-án rendezett verseny helyezettjei:
I.    helyezett: Kézmosás királyai (5.b)
II.    helyezett: Bacilusölők (5.a)
III.    helyezett: Vírusirtók (5.c)
Szervezők: Huszár Judit, Tóth Ivett

kezmosas

Föld napja akadályverseny

A NEFAG Zrt. Föld napja Akadályversenyen az 5.c osztály 3 fős csapata városi 2. helyezést ért el. Csapattagok: Bajnóczki Bence, Nagy Kristóf és Válik Rusztem. Elnyerték a NEFAG ZRT. Erdei Művelődési Házának ajándékát is, azaz meghívást kapott az osztály egy erdei iskolai foglalkozásra 2014. szeptemberében.
Gratulálunk!fold napja 

Környezetvédelem

Mindannyian tudjuk jól, hogy a környezetvédelem olyan tevékenység vagy intézkedés, amelynek célja a különböző szennyezések megelőzése, a károk megszüntetése és az eredeti állapot helyreállítása.
Vajon mindent megteszünk a környezetünk védelméért? A feleslegessé vált használt tárgyak, azaz a hulladékok gyűjtésére nagyobb hangsúly kellene fektetnünk!
A háztartásokban keletkező hulladék nagy része komposztálható. Vajon azok, akik kertes házban laknak, és van módjuk a komposztálásra, élnek ezzel a lehetőséggel?
A veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladékok főként gyárakban keletkeznek. Ezeknek a további útját mi végképp nem tudjuk befolyásolni. De amit megtehetünk, azt tegyük is meg! Ésszerűen cselekedjünk, gondolva a jövőnkre, környezetünkre! Sose feledjük: „a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön”!
Mi, diákok ugyan nem tehetünk sokat, de az is számít. Szerencsére iskolánk szinte a kezdetek óta foglalkozik ilyen kérdésekkel. Kezdetben fémek: ócska vastárgyak és egyéb öntvények begyűjtését szervezték meg az iskolák. Bizony, vasgyűjtés, rongygyűjtés is volt az iskolánkban – úgy harminc-negyven évvel ezelőtt!
Manapság évente kétszer gyűjtünk papírt, és 5-6 éve már műanyag palackot, tetra pakot és elemeket is. Sokan természetesnek tartják, hogy a kiürült flakonokat kiöblítik, laposra tapossák, és ha egy szatyornyi összegyűlt, behozzák az iskolába. Ez nagyon fontos, hasznos cselekedet. Sok családban a gyerekek figyelmeztetik a szüleiket a környezettudatos magatartásra.
Megdöbbentő az, hogy országunkban évente 114 millió tonna hulladék képződik! Hiszem, hogy ez a szám lehet kevesebb, és kell is, hogy kevesebb legyen!
Európa 27 tagállamában 2010-ben 2 milliárd 570 millió tonna hulladék keletkezett, amelyből 94,5 tonna veszélyes hulladék. A háztartási hulladék 221 millió tonna volt. Gondoltad, hogy minden európai lakosra átlagosan 5,1 tonna hulladék jut évente? Elég borzasztó, ugye! Különösen akkor, ha válogatás nélkül öntjük a kukába, és csak nagyon költséges eljárással hasznosító újra a szemét egy része.
Mit tehetek én? – biztosan erre gondolsz, és úgy érzed, „egy fecske nem csinál nyarat”! Egy nem, de ha te is azok közé a józanul gondolkodó emberek közé tartozol, akik törődnek a szelektív gyűjtéssel, segíthetsz megakadályozni, hogy a Földünk szemétdombbá váljon!

Kovács Krisztina 7.a

papirgyujtes

A kézmosás világnapja

Intézményünkben a 2013/14-es tanévben is megrendeztük - az immár hagyománnyá vált - kézmosás világnapja alkalmából szervezett versenyünket. Célunk az volt ezzel a programmal, hogy rohanó világunkban minél több tanulót ösztönözzünk a személyes higiénia betartására, odafigyelésére. Nebulóink lelkesedéssel készültek erre az eseményre. Az előzetes feladatokra való alapos felkészülésüket bizonyítja kimagasló versenyeredményük. A nagy érdeklődés, és a hagyományok őrzése azt sugallja nekünk, hogy jövőre is megrendezésre kerüljön eme színes rendezvényünk.

I. helyezés: 4.c Vírusirtók csapata

I. helyezés: 4.b Három bacilus csapata

II. helyezés: 5.c Oktondi pockok csapata

III. helyezés: 4.a Baktériumirtók csapata

IV. helyezés: 5.a Delta lányok csapata

V. helyezés: 5.b Antibacik csapata

kezmosas

Huszár Judit

szervező

Papírgyűjtés

papirgyujtes

Barangolás a Székelyföld tájain

 

2012. szeptember 24-én, a Határtalanul! elnevezésű program első összejövetelén a 43 hetedikes tanulónak a felkészítő tanárok bemutatták Erdély történelmét, tájait, különösen a Székelyföldet.

Október 8-án, a második összejövetelen a tanárok által összeállított kvízt oldottuk meg 5 csoportban. Az első találkozás végén minden csapat megkapta azt a 24 oldalas anyagot, amelyet a felkészítő foglalkozáson kivetítettek és elmagyaráztak nekünk a tanárok. Ezt a versenyre is magunkkal kellett hoznunk, és használhattuk a feladatok megoldásához. Megtaláltuk benne a rovásírás ábécéjét, a Székely himnusz szövegét, Erdély állat- és növényvilágát, nevezetes helyeit, többek között azoknak a városoknak a jellemzőit, amelyeket meg akarunk látogatni.

A feladatok között voltak keresztrejtvények, igaz-hamis feleletválasztás, anagramma, versértelmezés, rovásírás-fordítás, képek felismerése, székely kaput kellett tervezni, és énekeltünk is.

A mi csapatunk munkamegosztásban dolgozott, mindenki azt a témát választotta, amiben a legjobbnak gondolta magát. A történelmi feladatot Jázmin, Csilla, Heni és én vállaltuk el. A biológiával kapcsolatos kérdésekre Robi, Dávid és Peti próbált válaszolni. Az ének és a magyar feladatokat Gergő és Imi oldották meg. Csilla rajzolt, Gergő vezényletével pedig elénekeltük közösen a Székely himnuszt.

A kvíz nagyon jól sikerült, a mi csoportunk, a kilenc 7.c-s lett az első helyezett 101 ponttal. Jutalmunk egy történelem ötös volt. Nekem nagyon tetszett ez a verseny!

Kelemen Patrik 7.c

Autómentes nap a Fiumeiben

Minden évben e napon 8:00 – 12:00 óráig a felsősök képviselői forgalomszámlálást végeznek a Ságvári körút és a Fiumei út kereszteződésénél, figyelve a Piac felé ás a Várkonyi tér felé közlekedő gépkocsiforgalmat. Ezzel egy időben felmérést készítünk a diákok és a tanárok körében, hogy ki mivel jött az iskolába. Az adatokat az előző évekkel összevetjük. 2012. szeptemberében sem volt ez másként. Lássuk az eredményeket:

Autómentes nap – szeptember 22.

Az autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvény, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét:

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra
  • felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére

Az autómentes nap kialakulásának története:

auto nelkul

Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek amotorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet.

1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek először autómentes napot.

1998-ban egész Franciaországban megtartották a rendezvényt, amelyhez 1999-ben Olaszország 40 városa is csatlakozott.

2000 februárjában az EU 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt.

Az év madara – összesítő 1979 óta

Címkék: 
Év Magyar elnevezés Év Magyar elnevezés
1979  Gyurgyalag  1998  Harkályok
1980  Fehér gólya  1999 Fehér gólya
1981  Fehér gólya  2000 Kerecsensólyom
1982  Fecskék  2001 Bíbic
1983  Fecskék  2002 Sárgarigó
1984  Cinegék  2003 Pacsirták
1985  Gyöngybagoly  2004 Rozsdafarkúak
1986  Túzok  2005 Parlagi sas
1987  Fogoly  2006 Tövisszúró gébics
1988  Kuvik  2007 Mezei veréb
1989  Búbos banka  2008 Kanalasgém
1990  Búbos banka  2009 Kék vércse és a vetési varjú
1991  Szalakóta  2010 Fecskék
1992  Vörös vércse  2011 Széncinege
1993  Barátposzáta  2012 Egerészölyv
1994  Fehér gólya  2013 Gyurgyalag
1995  Fülemüle  2014 Túzok
1996 Vörösbegy  2015  Búbos banka
1997 Harkályok 2016  Haris

  

Az év élőlényei 2012.

Címkék: 

 

Az év élőlényei 2012.

 

                               

Az Év Madara: Egerészölyv                Az Év Hala: Széles kárász   

Az év fája – 2012 Zselnicemeggy (Padus avium)

Címkék: 

 

Az év fája – 2012

Zselnicemeggy (Padus avium)


A hazai erdők egyik legkorábban, már a lombfakadással egyidőben virágzó fafaját, a zselnicemeggyet (Padus avium) választotta 2012-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület.

Magyar neve a szláv eredetű zöld (zelena) szóból vezethető le, ami szintén a korai lombfakadásra utal.

Erősen illatos, 15-20 fehér virágból álló fürtös virágzata a mészkerülő erdők patak- és folyómenti részeinek dísze.

 

          

Fotó: Bartha Dénes

A zselnicemeggy hatalmas területen megtalálható, Eurázsia java részét felöleli. Európában a Skandináv-félsziget északi csücskéig is eljut, délen viszont az Ibériai-, Appennin- és Balkán-félszigeten ritkul. Nyugat-keleti irányban Nagy-Britanniától egészen az Amur-vidékig, Kamcsatkáig és Japán északi részéig nyúlik, érdekes módon Észak-Afrikában az Atlasz-hegységben is megjelenik, s itt éri el legmagasabb előfordulását 2200 m tengerszint feletti magasságon.