Kis Herceg Online

BEKÖSZÖNTŐ

Címkék: 

Kedves Olvasóink!

Nagy örömmel osztom meg veletek, hogy idén is töretlenül működik az online Kis Herceg iskolaújság. Ahogyan a tavalyi évben ismét, Durucskó Mária tanárnő vezeti a lapot. A szerkesztőség új tagokkal gyarapodott, csatlakoztak hozzánk az ötödikesek is. Az újságot változatlanul Nektek és Rólatok, illetve Tanárainkról készítjük.
Ha van valakinek egy jó története, szívesen fogadjuk. Szakkörünket csütörtökönként a 7. óra után a 22-es teremben tartjuk.
Miről írunk mi? Olyan online lapot szeretnénk, ami megmutatja milyen sok tehetséges, egyedi gyerek jár ebbe az iskolába. Szeretnénk kedvet teremteni a szabadidő hasznos eltöltéséhez, sporthoz, kiránduláshoz, olvasáshoz, beszélgetéshez. Bemutatjuk a diákélet élményekkel teli, olykor vicces oldalát.
Kövessetek minket a tanév során, a Fiumei honlapján!

JÚNIUS - SZENT IVÁN HAVA - NYÁRELŐ HÓ

Címkék: 

Június 8. Medárd napja. Elsősorban az időjóslásról nevezetes. Ezen a napon erős lehűlés várható. Ha esővel köszönt be, akkor ez több hétig is eltarthat: "ha Medárdkor esik, negyven napon esik".
Június 10. Margit napja. A retek-, a káposzta-, len vetés ideje.
Június 11. Barnabás napja. Sok helyen szénakaszáló nap, de ekkor érdemes bizonyos gyógyfüveket is gyűjteni.
Június 13. Antal napja. Páduai Szent Antal a szembetegek, a gyulladásban szenvedők oltalmazója. Baranyában e napon gyújtják meg ősi módon a gyógyító erejű "Szent Antal tüzét".
Június 15. Vida napja. A nyarat jelenti: a szántóföldi növények befejezték növekedésüket és az érés időszaka következik. A rákok és a halak is már teljesen kifejlődtek.
Június 24. János napja. Virágos Szent János vagy Szent Iván a nyári napforduló ünnepe. Az év legrövidebb éjszakáját Európa nagy részén ősi rítusokkal ünneplik. Nálunk a fiatalok tűzugrását és szentiváni énekeit említhetjük. Sok helyen a tűzbe - gonoszűzés céljából - gyógyfüveket, gyümölcsöt, egyebet dobnak. Számtalan hiedelem, babonás szokás fűződik ehhez a naphoz. Szent Ivánkor már megszakad a búza töve, nemsokára elkezdődhet az aratás. Az őszi répa és retek vetőnapjaként is emlegetik.
Június 29. Péter, Pál napja. Az aratás kezdőnapja. A halászok is e napot ünneplik, mert Szent Péter a védőszentjük. A nap előestéjén a halászok rúdra kötözött ponttyal végigjárják a falut. Másnap a vízparton halpaprikással, túrós csuszával folytatódik az ünneplés. Ezen a napon van a legjobb íze az epernek, ezért ekkor tartják az eperszüretet.

MÁJUS - PÜNKÖSD HAVA - TAVASZUTÓ HÓ

Címkék: 

Május elseje. ősi tavaszünnep, a majálisok napja. Sok helyen a megelőző estét a legények az erdőben töltik, s hajnalban hazajőve feldíszített májusfát állítanak kedvesük udvarába. Az emberek az egész napot vidám táncmulatságok közepette a szabadban töltik. 1889 óta a munkásság nemzetközi ünnepe.
Május 4. Flórián napja. Ezen a napon az ország nyugati felében sok helyen ősi mádon gyújtottak "új tüzet". Flórián a tűzoltók, a kéményseprők, a kovácsok és a serfőzők patrónusa.
Május 6. János napja. "Babevő János" napjának is nevezik, ekkor vetik a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét.
Május 12. Pongrác napja.
Május 13. Szervác napja.
Május 14. Bonifác napja. A fagyosszentek napjai az idő átmeneti lehűlését jelzik. E napokon nem vetnek, nem palántáznak. A májusi fagyok a gyümölcsösökben, a veteményekben sokszor nagy pusztítással járnak, ezért tűzgyújtással, füstöléssel védekeznek ellenük.
Május 15. Zsófia napja. Erre a napra esőt jósolnak.
Május 16. János napja. Nepomuki, vagy népiesen "neszepuszi" János a vízenjárók patrónusa. Hajósok, halászok, vízimolnárok ezen a napon tűzijátékos felvonulást tartanak.
Május 25. Orbán napja. Ekkor kezdenek a méhek rajzani, ezért a méhek "Orbán bogarai". Donát mellett a vincellérek, szőlősgazdák védőszentje, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha Orbán jó időt hoz, akkor szobrát felvirágozzák, ha rosszat, akkor besározzák. Sok helyen az utolsó fagyos-szentnek tartják. Ha "kiseprűzik" Orbánt, nem lesz már hideg.
Pünkösd. Neve arra utal (pentekoszt = ötven), hogy húsvét után ötven nappal következik. A nyárkezdet ünnepén a különféle versenyek, sportjátékok győztesét rövid ideig uralkodó "pünkösdi király"-nak választják. Kislányok ezen a napon tartják a pünkösdkirálynő járást, a pünkösdölést. A legkisebb leányt pünkösdi rózsával, zöldágakkal díszítve királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullajtva házról házra járnak köszönteni.

Bizalompróba

Címkék: 

A Szolgáltató Város Szolgáltató Szolnok Írj a diáktársaidnak című pályázatán Bártfai Nóra 7. b osztályos tanuló „Bizalompróba” című cikke a Bizalom a családban a fiatal szemével témában ELSŐ helyezést ért el.


Bizalompróba

A bizalom egy olyan dolog, amit nem könnyű kiérdemelni és megtartani. Mit is jelent számomra ez a családban?
Az egyik legfontosabb a beszélgetés, elmesélni szüleinknek a titkainkat. Az anyukámmal és a nővéremmel bármikor kibeszélhetem, hogy ki tetszik most nekem. Nem nevetnek ki. Bizalom, hogy mindig számíthatok a segítségükre a hétköznapi dolgokban is. Például anya felébreszt reggel, hogy el ne késsek. Együtt örül a család, ha sikerem van, apa mindig segít a bonyolultabb matekfeladatokban.
Megoszthatom velük, ha valamilyen sérelem ért. Olyankor van a legnagyobb szükségem a szeretetükre. Igen, a bizalom egyben a szeretetet is jelenti számomra.
Ide tartozik a biztonság is. Apa védelmet nyújt, ha rosszat álmodom, ő megvigasztal. Jobban alszom, ha hallom a horkolását a szomszéd szobából.
Elgondolkoztam, hogy én hogyan tudom viszonozni a bizalmukat? Miben lehetek a segítségükre?
Mindig elmondom nekik, ha valami butaságot csinálok, például, ha rossz jegyet kapok. Tudják, hogy nem fogok hazudni nekik.
Bízhatnak abban, hogy megcsinálom a házi feladataimat. Azt is tudják, próbálok mindig úgy viselkedni, hogy ne hozzak szégyent a családra, tisztelettudó és udvarias legyek.
Láthatják, hogy az internetet nem használom meggondolatlanul. Nem osztom meg másokkal, hogy éppen nem vagyunk otthon, nem teszek fel olyan képeket, amelyek nem illendőek, és amelyek sérthetnek másokat.
A testvéremmel sokat játszottuk azt a játékot, amikor egymás háta mögé kell állni, és az egyik embernek el kell kapni a másikat, miközben hátrafelé dől. Ezt hívjuk bizalompróbának. Nem hagyott elesni sohasem, mindig az ölelésében kötöttem ki, és fordítva is, még ha ő egy cseppet nehezebb is, mint én.
Így van ez a mindennapokban is. A családom hátradől és én megtartom őket. Ha én esek, ők nyújtanak támaszt. Bármi is történik, tudjuk, a legfontosabb a bizalom a családban.

Bártfai Nóra 7. b
Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola
Szolnok

RIPORT - Rab Beatrix

Címkék: 

1.    Hol végzett és mióta tanít?
Első diplomámat Debrecenben, a tanítóképző főiskolán szereztem, rajz szakkollégiumon, sok-sok évvel ezelőtt.
Később levelező tagozaton megszereztem Budapesten a rajz szakos tanári és Nyíregyházán a vizuális- és környezetkultúra egyetemi végzettségemet, majd mentortanárként ugyanott szakvizsgáztam. Most pedig – a tanítói diploma kiegészítőjeként – magyar nyelv- és irodalom részismereti képzésen veszek részt Jászberényben.
2.    Mindig tanár szeretett volna lenni?
Mióta az eszemet tudom, mindig is pedagógus szerettem volna lenni. A kérdés csak annyi volt, hogy óvónő, tanítónő vagy tanár és milyen szakos. Végül elsőre a középső korosztályt választva, tanító lettem, de komolyan gondolkoztam a biológia, a testnevelés, a magyar és a rajz szakokon is, de aztán arra gondoltam, hogy tanítóként viszont mindent taníthatok majd.
3.    Mióta tanít itt?
1999 szeptembere óta, addig az azóta már megszűnt Mátyás Király Általános Iskolában voltam tanító.
4.    Milyen tulajdonságokat értékel egy diákban?
Szeretem én is, mint minden pedagógus az intelligens, érdeklődő, nyitott, állhatatos, őszinte és empatikus diákokat. A „nehéz eseteket” kihívásként élem meg, próbatételnek. Lelkesít és engem is motivál, ha egy diák tudja és akarja is használni az eszét, képes gondolkodni, erőfeszítést tenni a tudás megszerzéséért. Nagyra értékelem a tudást. A tudás – mint tudjuk – hatalom. És itt nem feltétlenül a megtanult leckékre gondolok, hanem bárminemű megszerzett ismeretre, de tudás lehet egy képesség, készség, amit akár közös erővel felfedezhetünk, aztán fejleszthetünk. Ehhez van szükség az állhatatosságra, a kitartásra.
5.    Két gyereke van, meséljen róluk!
Két felnőtt fiam van, Balázs 26, Bence 23 éves, már mindketten dolgoznak. Velük igen sok kihívást éltem meg (gondolok itt a fentebb tett kijelentésemre a „nehéz eseteket” illetőleg), de úgy érzem, sikerült belőlük embert faragnom, mindkét fiamnak helyén van a szíve és az esze is.
6.    Legkedvesebb elfoglaltsága, időtöltése?
Hú, ez nagyon sok van, időm nincs rájuk! Szeretek alkotni, festeni, rajzolni, dolgokat kitalálni. Szeretek tanítani is, ezért szerencsés ember vagyok, hiszen a „hobbim a munkám” – bár kétségtelenül kedvemet szegik azok a diákok, akik nem engedik, hogy tanítsam őket, vagy nem lehet tőlük tanítani.
Szeretem az állatokat, lelkes állatvédő vagyok, otthon is van három cicánk, három keverék kutyusunk néhány akváriumi halunk és mielőtt falura költöztünk, volt mindenféle kisállatunk, mint például csuklyás patkány, fehér egér, papagáj, táncoló egér, tengerimalac, aranyhörcsög.
Nagyon szeretek utazni, világot látni, fölfedezni, más kultúrákat megismerni.
Szeretek fényképezni, utazásaink során rengeteg fotót készítek, mert később megnézegetve őket, újraélhetem az élményeket. Amikor olyan helyeken járunk, amikről tanulunk művészettörténetből, akkor már előre örülök, hogy a saját képeim alapján taníthatok, megoszthatom majd tanítványaimmal az ott szerzett tudásomat, élményeimet. Szeretek moziba, színházba járni és most már olvasni is – bevallom, ez utóbbi gyerekkoromban még nem nagyon érdekelt.
Szeretek sütni-főzni, új ételeket, ízeket kipróbálni, kitalálni, szeretek dekorálni, dizájnolni, szeretek vásárolni, sétálni és aludni, de szeretek elmerengeni is dolgokon – ennyi, ami hirtelenjében eszembe jutott.
7.    Ha lehetne, mi lenne a három kívánsága?
Erre a kérdésre már gyerekkoromban megvolt a válaszom: „Azt kívánnám, hogy minden kívánságom teljesüljön! Semmi többet!” Sajnos a mesebeli aranyhallal eddig még nem futottam össze, pedig most már kevesebbel is beérném! Már annak is örülnék, ha időt kaphatnék, hogy jusson időm mindarra is, amit fentebb felsoroltam, és ne legyek állandóan fáradt és kimerült! Ebből adódik, hogy félek a betegségektől is, tehát, a második kívánságom az egészség lenne magamnak és mindenkinek. Harmadiknak gondoltam a világbékére még, de igazából beérném a békességgel, elégedettséggel, nyugalommal, bőséggel is! De ez már olyan sok kérés, hogy az aranyhal megharagudna rám nagyravágyásomért!
8.    Emlékezetes vagy humoros történet eddigi pályáján?
Hát, ilyen nagyon sok volt, ami nem csoda, ennyi év tanítás után. Talán azt az érdekességet említeném meg, ami a minap történt. Pályakezdő tanító néniként első osztályom – ahol matematikát, környezetismeretet, rajzot és technikát tanítottam – egy elsős osztály volt. Tele voltunk kíváncsisággal és nagy tervekkel én is és a gyerekek is. Hat évig vittem őket, teljesen összenőttünk, ismertem minden rezdülésüket és ők is ismertek engem, ők formáltak pedagógussá. Járt ebbe az osztályba egy törékeny, szemüveges kislány, ránézésre olyan kis iskola-éretlen volt, aztán kiderült, hogy a látszat csal, az a csöpp kislány nagyon is iskolaérett, okos, érdeklődő, jó tanuló és kreatív volt. Rengeteg ajándékot gyártott nekem, sokszor csak úgy. Sokáig aztán nem hallottam felőle. Nemrég tudtam meg, hogy tanár lett, és az egyik szolnoki gimnáziumban tanít. A napokban pedig találkoztam egy kedves tavalyi tanítványommal, aki abba a gimnáziumba nyert felvételt és az én volt tanítványom lett az osztályfőnöke. Elmondta, hogy az osztályfőnöke mesélt rólam nekik. Ez nagyon jól esett. A régvolt tanítványom emlékezett meg, mesélt rólam, a friss volt tanítványomnak… Összetalálkozott a múltam és a jelenem – egy másik dimenzióban…

NÉVJEGY:
Kedvenc könyv: Mindig az, amelyiket olvasom. Legutóbb Oskar Kokoschka: Életem című önéletrajzi könyve, amit egy könyvtári leselejtezésből mentettem meg magamnak.
Kedvenc szín: Mind, együtt. Imádom a színeket! De ha mindenképp választanom kell, akkor a kék és narancssárga színpár a favorit.
Kedvenc étel: A desszert.
Kedvenc ital: Csapvíz citromkarikával.
Kedvenc film: Hát, nekem semmiből sincs egyetlen kedvencem. Sok jó film van. Legyen a Hair! Nagyon szeretem és bármikor újra megnézem.Bártfai Nóra 

Riport Dr. Burkáné Beck Csilla tanárnővel

Címkék: 

1.    Hol végzett? Mióta tanít?
A Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán szereztem a tanítói, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán a matematika szakos diplomámat. Bár egymás után végeztem őket, mégis 10 évig tanítóként dolgoztam, s csak utána kerültem felső tagozatba, és egy ideje csak matematikát tanítok 5-8.évfolyamokon. 2 év kivételével mindig osztályfőnök voltam. Sokféle pedagógiai és pszichológiai tanfolyamot végeztem, a legkirívóbb talán a Katasztrófavédelmi tanfolyam elvégzése volt a pályámon.

2.    Mindig tanár szeretett volna lenni?
Gyerekkoromban zoológus szerettem volna lenni. Most is érdekel a természet, az állatvilág.
A középiskola elvégzésekor még nem tudtam mivel szeretnék foglalkozni, túl sok dolog érdekelt.(Történelem, biológia, irodalom, matematika, testnevelés, rajz, technika) Szerteágazó területei miatt választottam a tanítóképzőt (a tanítók minden tantárgyat tanulnak, tanítanak). Nem a főiskolán, hanem a gyakorlatban tetszett meg a pálya, és a legkevésbé szubjektív értékelésű tárgyat választottam szakomként

3.    Mióta tanít itt?
1995-ben kezdtem itt tanítani, alsó tagozaton. Később felsőben is szükség lett egy matematika szakosra, ezért alsóban és felsőben is tanítottam évekig párhuzamosan. Most már csak felsőben tanítok. A tavaly elballagó évfolyamon volt az utolsó olyan csoport, akiket még alsó tagozatban is tanítottam.

4.    Milyen tulajdonságokat értékel egy diákban?
Szorgalom, őszinteség, tisztelet.

5.    Két gyermeke van, meséljen róluk!
Az idősebb gyermekemet Burka Bettina Lillának hívják, de születésétől kezdve Tinának neveztük. Idén végez a Varga Katalin Gimnázium két tannyelvű osztályában. Hozzám hasonlóan sokoldalú, évek óta táncol, koreografál, betanít. Jó érzéke van a nyelvekhez (két nyelvvizsgája van az angol nyelven kívül, olasz és német nyelvből). Fiatalabb gyermekem Burka Tibor a Verseghy Ferenc Gimnázium természettudományi szakán idén kezdte tanulmányait. Őt a biológia érdekli jobban, és a vizes sportokat szereti. (Úszás, búvárkodás)

6.    Legkedvesebb elfoglaltsága, időtöltése?
Szabadidőmben szívesen nézek filmeket,akár kikapcsolódás, akár ismeretszerzés céljából.  Ha találok egy jó filmet, akkor szívesen elolvasom könyv formájában is. A másik a kézügyességet igénylő dekorációk, kézimunkák készítése.

7.    Ha lehetne mit kívánna (3-at) a mesebeli aranyhaltól?
Ezen a kérdésen sokat gondolkodtam, de összefoglalva, boldog, nyugodt életet. Ebben benne van az egészség, a barátok, az anyagi biztonság, a családom sikeressége.

8.    Emlékezetes vagy humoros története eddigi pályáján:
Egy időszakban igen fantáziadús indoklásokat kaptam a házi feladat, vagy a felszerelés hiányára. Ebből néhány gyöngyszem: megrágta a cica, kutya, vagy más házi állat; két ugyanolyan táskám van, és a másikba tettem; a kistestvérem összefirkálta a füzetet, másikat kellett venni reggel; ráborult a kakaó.
Volt magatartásában igen nehezen kezelhető 3-as csoportom, ahol mindenféle módszert kipróbáltam az eredményes óravezetés és verekedés elkerülése érdekében. Az egyik hangadónak a Pitagórasz tétel annyira megtetszett, hogy ha egy feladat megoldásához fel kellett használni, akkor szívesen megoldott bármilyen feladatot, de ha nem kellett hozzá, akkor hozzá se kezdett az órai munkának, a többieket piszkálta. Tanév végére képes volt a gúla felszínét, térfogatát kiszámolni, amit ma már kiegészítő anyagként csak a tagozatosoknak mutatunk meg.
Volt már a pályám során olyan hibátlan végeredményeket tartalmazó dolgozat, ami a kidolgozás hiánya miatt csak 2-es osztályzatot kapott.

NÉVJEGY:
Kedvenc könyv: Inkább írók vannak Michael Crichton, Dan Brown, Ken Follet.
Kedvenc szín: kék
Kedvenc étel: tenger gyümölcsei
Kedvenc ital: kávé
Kedvenc film: hangulat függő, hogy mikor mit nézek meg újra szívesen, még kategóriát sem tudnék kedvencként megemlíteni.Bártfai Nóra   

Interjú Sebők Péter tanár úrral

Címkék: 

Egy interjú keretében iskolánk vezetőinek tettünk fel pár kérdést. Én Sebők Péter tanár urat interjúvoltam meg.

1.    Mi volt a kedvenc játéka gyermekkorában?
A házunk melletti szomszéd telken sokáig állt egy bontásra ítélt nagy ház. Miután a lakók teljesen kiköltöztek, mi azonnal birtokba vettük, a pincétől a padlásig. Lassan az összes helyiséget felfedeztük, kisebb „átalakításokat” végeztünk az épületen, szalonnát sütöttünk az udvaron, sőt egy kóbor kutyára is szert tettünk. Vele sok gondunk volt, különösen, miután a pincébe világra hozott hét kölyköt. Aztán egy őszi napon mindenféle autók és munkások jelentek meg, a házat lebontották, vége lett a nyári kalandnak. Ezután már a legtöbb játék unalmasnak tűnt.
2.    Mi a kedvenc állata?
Gyerekkoromban nagyon szerettem a macskákat és a kutyákat, de sünöm és aranyhörcsögöm is volt. Mostanában inkább a természetben fellelhető madarakat szeretem a legjobban, próbálom őket megfigyelni és beazonosítani. Nem tudom, tudjátok-e, hogy az iskola környékén is legalább 10 faj fordul elő rendszeresen, legalábbis én itt tartok a számolásban.
3.    Hol tölti a nyarat szívesen?
Mivel nem nagyon bírom a kánikulát, szívesen megyek hűvösebb helyekre, ha tehetem. Nagyon szeretem az erdei gyalogtúrákat, de szoktam kerékpározni és evezni is. Egyik kedvencem a Magas Tátra, ott 2000 méter felett már egész tűrhető a hőmérséklet júliusban is. Más kérdés, hogy oda fel is kell jutni és a legtöbb csúcsra aránylag ritkán jár a lift.

4.    Melyik híres emberrel szeretne megismerkedni?
Nincs ilyen vágyam, ismerkedésnél nekem nem az a lényeges, hogy híres-e vagy sem. Előfordult már, hogy híres emberrel ismerkedtem meg úgy, hogy nem tudtam róla, ki ő, ennek ellenére egész jól elvoltunk. De hogy ne kerüljem meg a kérdést, különleges élményt ad számomra, ha egy zenészt úgy tudok meghallgatni, hogy nem színpadon áll, hanem a közvetlen közelemben. Ha meg még be is szállhatok a zenélésbe, az már a hab a tortán.

5.    Milyen emberi tulajdonságokat értékel?
Azt gondolom, hogy az őszinteség megléte a legfontosabb számomra. Ha az kellő mértékű, a többi már gyerekjáték. Persze az önzetlenséget is szeretem, mert ha valaki ad nekem is a csokijából, az szerintem egy nagyon szép emberi megnyilvánulás, amit nem árt gyakran megismételni.

6.    Mit szeretne még megtanulni?
Nagybőgőzni, repülőgépet vezetni, 4-5 nyelven beszélni, de a madarak énekének szövegét is szeretném érteni.

7.    Melyik 3 tárgyat vinné egy lakatlan szigetre?
Telefon, pénztárca, kulcscsomó. Ezeket mindenhová viszem, gondolom a szigetre is vinném, ahogy magamat ismerem.

8.    Min szokott nevetni?
Remek tréfákat találok ki, azokon néha nevetek, ezt már többen is a szememre hányták.

NÉVJEGY
Kedvenc étel: reggeli, ebéd, vacsora, ezen kívül a tízórai és az uzsonna.
Kedvenc ital: italt természetesen az aktuális ételhez illőt választok mindig.
Kedvenc könyv, film, zene: nincs konkrét
Kedvenc szín: szeretem az őszi erdő színeit, az ég vagy a tenger kékjét, a lebukó nap narancsvörösét. A kedvenc színem viszont a tejszín, ezt általában krémlevesekben alkalmazom, valamint a bélszín rossini módra.

Bártfai Nóra      

ÁPRILIS - SZENT GYÖRGY HAVA - TAVASZHÓ

Címkék: 

Április elseje. Hajdan sok népnél évkezdő nap volt, a tavaszi napéjegyenlőséget, az újjáéledő természetet ünnepelték.
Amikor a naptárreformmal január elseje lett az év első napja, április első napja "komolytalan" újévvé vált. Nálunk a diákság terjesztette beugrató tréfák nyugati eredetűek.
Virágvasárnap. Húsvét előtti vasárnap. Az iskolás gyermekek ilyenkor barkát mennek gyűjteni, amit a templomban megszentelnek. A szentelt barkát gonoszűzőnek, betegséggyógyítónak tartják, elűzi a jégesőt, megóv a villámcsapástó. Virágvasárnap tarják több palóc községben a kiszehajtást. Fiatal lányok telet jelképező, menyecskeruhába öltöztetett szalmabábut visznek végig a falun, majd vízbe dobják vagy elégetik. A téltemetés az ébredő természet ősi ünnepét, a húsvétot vezeti be. Virágvasárnap után következő hét a Nagyhét.
Nagypéntek. Jézus kereszthalálának ünnepén tarják a legszigorúbb böjtöt.
Általános tisztálkodási nap: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak a patakban és az állatokat is megfürösztik. Sok helyen Nagypénteken nem gyújtanak tüzet.
Nagyszombat. Este tartják Jézus feltámadásának ünnepét. A tüzet ősi módon - dörzsöléssel, csiholással - újra meg- gyújtják és megszentelik. Az esti harangszó a böjt befejezését jelenti.
Húsvétvasárnap. A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a pogány tavaszkezdő ünnepekből származik. Ezen a napon tartják a húsvéti ha-tárjárást. Ilyenkor az egész falu népe körbejárja a földjeit, kitisztogatja a forrásokat. Sok helyen bált rendeznek.
Húsvéthétfő. A legnépszerűbb húsvéti népszokások: locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra utal. A tojás - eredetileg halotti kultusz kelléke - Jézus újjászületését jelképezi.
Fehérvasárnap. Húsvét utáni vasárnap a fiatal leányok "mátkát", barátnőt választanak, vagy komatálat küldenek egymásnak.
Április 14. Tibor napja. Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, akkor jó lesz a szénatermés. A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.
Április 24. György napja. Európa nagy részén ősi pásztorünnep, az állatok első kihajtásának napja. Gonoszjáró nap, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák. Az állatokat - az ártó szellemek, a rontás elkerülése végett - Szent György napi tűzön hajtják keresztül, hogy a füsttől megtisztuljanak. E nap hajnalán lepedővel szedett harmattal kenyeret sütnek, vagy különböző mágikus praktikákat végeznek. A György-kultusz a sárkánnyal (a gonosszal) viaskodó szent legendájából származik.
Április 25. Márk napja. A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják. Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.
Április 25. Pál napja fordulása, a bibliai Saulus Paulusszá változásának története alapján a kemény tél időjárásának átalakulását jósolják erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

MÁRCIUS - BÖJTMÁS HAVA

Címkék: 

A hónap régi magyar neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire márciusra esik.
Március hazánk éghajlati viszonyai miatt a tavasz első, bár gyakran sajnos még hűvös, csapadékos hónapja. A paraszti életben mégis a mezőgazdasági munkálatok kezdetének ideje. Számos az időjáráshoz kapcsolódó megfigyelés és jóslás kötődik ehhez a hónaphoz.
Ugyanakkor március a húsvéti 40 napos nagyböjt hónapja is, ilyenkor tilos a vigalom, a lakodalom, a húsos ételek fogyasztása.
Március 4. Kázmér napja, Baranyában patkányűző nap. Ilyenkor kell utánanézni, hogy a patkányok nem telepedtek e meg az istállókban vagy a házban, és ez a nap a legalkalmasabb arra, hogy onnan a gazda kihajtsa a rágcsálókat.
Március 12. Gergely napja, eredetileg a diákság ünnepe, A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, ezen a napon emlékeztek I. Gergely pápára, az iskolák patrónusára. Eredete a XVI. századra nyúlik vissza, amikor a tanulók maguk és tanítóik számára adományokat gyűjtöttek. Tulajdonképpen az iskolaév lezárását jelentette, a szeptemberi tanév kezdést csak a XIX. századtól vezették be.
Ezen a napon a gyerekek vidám jelmezes felvonulással, köszöntők éneklésével és dramatikus játékokkal emlékeztek. Gergely pápára, bemutatták az iskolai életet, az új tanulókat iskolába hívogatták, kosarukba pedig adományokat gyűjtöttek.
Március 18. Sándor napja, a néphit szerint az első meleghozó nap. "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget." Bizonyos vidékeken a zab és árpa vetésére legalkalmasabb napnak tartották.
Március 19. József napja, kedvelt névnap ünnep. József, a názáreti ács, Jézus gondviselője. Az első meleg tavaszi napnak tartják falun. Erre a napra várják vissza a gólyákat, és a méheket is ekkor eresztik ki. A Mura vidéken a marhákat is kihajtják a legelőre. Számos termésjóslás is kötődik a naphoz. Azt tartják, amilyen az idő Józsefkor olyan lesz nyáron a szénahordáskor is. Ha az égen szivárvány látható, jó lesz a búzatermés.
Március 21. Benedek napja, a csillagászati tavasz kezdete. A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Egyes vidékeken fokhagymát szenteltek ezen a napon, amelynek aztán csodatévő, betegségűző erőt tulajdonítottak.
Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napja. Az évszázados megfigyelésekre alapuló népi bölcsesség szerint ezen a napon indul meg igazán a mezők növényeinek növekedése, ekkor érdemes gyümölcsfát oltani, szemezni.

Tisza Gergő

Címkék: 

Iskolákban sok diák sportol nem csak intézményen belül, hanem kívül is. Ez igaz Tisza Gergőre is, aki 5 évvel ezelőtt járt a Fiumeibe. Ő mesélt nekünk arról, hogy melyik sportágat választotta.
Kipróbálta a focit Misi bácsinál, akihez a bátyja is járt. Ő annyira nem kedvelte meg ezt a sportágat, viszont a testvére azóta is futballozik. végül egy biciklis baráti körbe került. A tiszaligeti pályán gyakoroltak, ahonnan el kellett menniük, így a Turisztikai Központ elválasztott részén találták meg a helyüket. A szülei sem tiltakoztak az ellen, hogy ezt a sportot választotta. az első versenye négy éve volt Nagykőrösön, ahol negyedi helyezett lett. Tavaly részt vett egy külföldi megmérettetésben, Csíkszeredán, ahol első helyezett lett. Itt a pálya egy nyolc méteres rámpából állt, ezt négy méter zuhanás követte, majd ugratók sora következett. A zsűrik a nehézség, a kivitelezés, a variációk, a magasság és a stílus alapján pontoztak. Gergő a Fiumei után a Vásárhelyibe járt, jelenleg a Budai Egyetemen tanul műszaki menedzsernek. Úgy gondolja, hogy Pesten jobbak a lehetőségek és szeretne szintet lépni, külföldre menni. Nem hanyagolja a tanulmányai mellett a sportot sem. Az edzései két naponként vannak, télen viszont ritkábban, mert nincs fedett pálya. Az erő. a technika és a kitartás fontos ebben a sportágban. Arra a kérdésre, hogy miért döntött emellett a sport mellett azt válaszolta, hogy menőnek gondolta, illetve a családjával régen sokat túrakerékpározott.
Kedvenc tantárgya a tesi volt, amit Ákos bácsi tanított neki. Osztályfőnöke Julika néni volt, akit nagyon szeretett. Jó volt az osztályközösség, a régi osztálytársaival ma is tartja a kapcsolatot.
Gergőnek további szép sikereket, eredményeket kívánunk, mind a tanulmányiban, mind pedig ebben az izgalmas sportban.

Bártfai Nóra és Molnár Fruzsina   

Gondoltad-e?

Címkék: 

Gondolkoztál már azon, hogy tanáraink hol végezhettek vagy ők hogyan élik meg az iskolai mindennapokat? Most megtudhatod ezeket a Nóra nénivel és Bedéné Szilvi nénivel készült interjúkból.
Nóra nénit kérdeztem.
- Mikor végzett és hol?
- 1990-ben, Debrecenben.
- Mindig tanár akart-e lenni?
- Igen, mindig erre a pályára készültem.
- Milyen szakos? Miért ezt választotta?
- Az alsó tagozaton magyar nyelv és irodalmat tanítok. Nagyon szeretek olvasni és fontosnak tartom a szép magyar beszédet. Remélem ezt érezték az általam tanított diákok is.
- Milyen tulajdonságokat kedvel a diákokban?
- Jó, ha egy diák érdeklődő, motiválható, nyitott.
- Meséljen kicsit a gyermekeiről!
- A nagyobbik lányom miután elvégezte az ELTE-n a germanisztika szakot, most pszichológiát tanul a Pázmányon. A kisebbik lányom öt évig tanult a Magyar Táncművészeti Főiskolán klasszikus balett szakon, majd a Verseghy Ferenc Gimnázium diákja lett. Az idén fog érettségizni.
- Mi a kedvenc elfoglaltsága, hobbija?
- Nagyon szeretek olvasni és utazni. Szabadidőmben szívesen megyek színházba vagy kézműveskedek.
- Van emlékezetes, humoros története a pályájáról?
- Sok olyan írás került a kezembe, ami derültségre adott okot. Az is vicces amikor a kisebb gyerekek anyának vagy óvónéninek szólítanak.
- Mi a három kívánsága?
- Nekem több kívánságom is lenne, de mindig csak kicsit kérnék. Például ilyesmit, hogy jó lenne, ha karácsonykor esne a hó.
Névjegy:

 • Kedvenc étel: zöldséges ételek, gyerekkori kedvenc a rakott karfiol, feketeribizli
 • Kedvenc zene: Edward Grieg: Peer gynt, Rimszkij-Korszakov: Seherezáde
 • Kedvenc könyv: Szabó Magda: Abigél, Lev Tolsztoj: Anna Karenina
 • Kedvenc film: Büszkeség és balítélet, Hattyúk tava (balett)
 • Kedvenc szín: fekete, fehér

Szilvi nénit kérdeztem.
- Mikor végzett és hol?
- 1994-ben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, Egerben biológia - testnevelés szakon. 1998-ban a Janus Pannonius Tudományegyetemen, Pécsen testnevelés szakon. 2007-ben a Semmelweis Egyetemen, Budapesten gyógytestnevelés szakon.
- Mindig tanár akart-e lenni?
- Igen, általános iskola hatodik osztályában döntöttem el, hogy testnevelő szeretnék lenni. Testnevelés tagozatos iskolába jártam, szerettem versenyezni, edzeni. Többféle sportágat is kipróbáltam
- Milyen szakos? Miért ezt választotta?
- Biológia – testnevelés – gyógytestnevelés szakos. A testnevelés adott volt, a biológiát középiskolában szerettem meg és ez áll leginkább közel a sporthoz, sportolókhoz. Mivel az utóbbi 10-15 évben egyre nagyobb szükség van a tartásjavításra, elvégeztem a gyógytestnevelés szakot.
- Milyen tulajdonságokat kedvel a diákokban?
- A megbízhatóságot, nyitottságot, vállalkozó szellemet, vidámságot és a tisztelettudást.
- Meséljen kicsit a gyermekeiről!
- Négy gyermekem van. Nagyon büszke vagyok rájuk. Megbízhatóak, szeretik a sportot, sportolnak is és jól tanulnak. Tavaly mind a négyen a Fiumeibe jártak, idén Gréta a Verseghyben tanul, Petra most készül a felvételire.
- Mi a kedvenc elfoglaltsága, hobbija?
- Régen sokat kötöttem a családnak. Mivel erre már nincs időm, inkább társasjátékozom a családommal.
- Van emlékezetes, humoros története a pályájáról?
Sok emlékem van. Most már nevetek rajta, de nem volt vicces akkor, amikor először volt síléc a lábamon. Kitették a csapatot a hegy tetején, hogy 3 óra múlva itt találkozunk. Ketten nem tudtunk síelni. Minden évben emlékezetes és vicces számomra a fordított nap.
- Mi a három kívánsága?
- Egészséget, jókedvet, boldogságot kívánnék mindenkinek!
Névjegy:

 • Kedvenc étel: brassói aprópecsenye, gyros, vadas, csoki
 • Kedvenc ital: tejeskávé, cappuccino
 • Kedvenc zene: pörgős zenék, rock and roll
 • Kedvenc könyv: Lőrincz L. László könyvei, megtörtént témákat leíró könyvek
 • Kedvenc film: zenés, vidám, valós témákat feldolgozó filmek
 • Kedvenc szín:kék

Bártfai Nóra

Határtalanul kétféle nézőpontból

Határtalanul kétféle nézőpontból

Határtalanul – Erdély- Csíkcsomortán 2016. október 04-08.

erdelyIskolánk életében minden évben fontos szerepet tölt be a ,,Határtalanul!” program. Idén abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy én is elkísérhettem az osztályomat Erdélybe, és személyesen is megtapasztalhattam mind azt a szépet, amiről korábban már kollégáimtól és a gyerekektől hallhattam. A kezdeti izgalmak, a hosszú fáradtságos út és a több száz kilométernyi buszutazás állandó gyerekzsongása megérte az élményeket.
A program során jeles magyarok lábnyomait követve körbeutaztuk Erdély szépséges tájait, felidéztük nemzeti történelmünk eseményeit, adóztunk híres magyarok emléke előtt. A napjaink zsúfoltak voltak, a programot tartani kellett, rengeteg célt tűztünk ki minden egyes napra, mégis hihetetlen volt számomra, hogy mindent sikerült megnéznünk, és emellett végig kitartott mindenkiben a lelkesedés.

Miért jó, vagy miért nem jó állatot tartani

Címkék: 


Nálatok laknak-e állatok?
Szerintem minden embernek megfordult már a fejében az a gondolat, hogy mi lenne, ha lenne egy háziállata. Sokaknak ezután a gondolat után, természetesen lett egy háziállata. És utána ezek az emberek boldogak voltak, meg minden.
Mert mire is jó egy háziállat?
Talán arra, hogyha unatkozunk legyen, akivel eltölthetjük ezt az időt?
Talán arra, hogyha szomorúak vagyunk, akkor legyen, aki felvidítson?
És még lenne millió meg egy ok arra, hogy miért jó háziállatot tartani, de talán az egyik legfontosabb ok ezek közül az, hogy az életünkben van egy olyan személy, akire bármikor számíthatunk, bármilyen problémánk is akad. Szóval szerintem az emberek ezért szeretnének háziállatot.
Na de mi van azokkal az emberekkel, akik amikor meghalják ezt a kérdést, ránk néznek semmitmondóan, és azt felelik: „Nekem ugyan nincsen rá szükségem!”?
Én ilyenkor mindig azt gondolom, hogy az ilyen emberek fejében lejátszódik egy folyamat, amiben kb. ezek vannak: hajnali sétáltatás, késő esti sétáltatás, helytakarítás,”Úristen mi van, hogy ha összepiszkolja a padlót, vagy széttépi a párnákat és tönkreteszi a kanapét???” meg még egy csomó blablabla.
Oké, oké megértem, hogy ezek a feladatok elégé fáradalmasak meg unalmasak, de ha komolyan belegondolok ahhoz ezek nem is olyan veszedelmesen „hú de nagy” feladatok. Hisz mindez ezen alapul, hogy felelősséget tudsz-e vállalni egy állatért.


Hegedűs Hanna 7.c osztály

Felelős állattartás

Címkék: 

Én, mint kutya és macska tulajdonos rajongok az állatokért, akár szelídített, akár vadállat. A világ legszebb teremtményeinek tartom őket. Ezt a cikket is a macskáimmal az ölemben írtam meg.
Mit is jelent a felelős állattartás?
Nos, ebbe minden bele tartozik, ami az állatokkal kapcsolatos. Etetésük, gondozásuk, foglalkoztatásuk, tanításuk.
Manapság nagyon sok könyvet írnak az állatok tartásáról, gondozásáról, a keresletük is nő mivel egyre több ember vállalja be, hogy panellakásba vagy családi házba valamilyen állatot tartson. Sajnos ezzel egy időben igen sokan szabadulnak meg házi kedvenceiktől. Menhelyre adják őket, rosszabb esetben kiviszik az erdőbe és otthagyják. Manapság a menhelyeken túl sok állat van így az újakat nem tudják hova szállásolni.
Mikor magunkhoz veszünk egy állatot vállaljuk a vele járó gondokat és költségeket.
Etetésük nem olcsó dolog főleg a nagyobb állatoknál, mivel még többet fogyasztanak. Az állatorvosok többsége azt vallja, ha a macska vagy kutya betölti az egy éves kort elegendő napi egyszer enni adni neki, napi többszöri túl sok étel adása az állat elhízásához vezethet. Minden állatnak megvan a maga ízlése melyet az eledel választásakor is ki kell tapasztalni. Vannak finnyásak és mindenevők is. Természetesen a folyadékpótlásról is gondoskodnunk kell. Akármilyen állatról is legyen szó mindig kell, hogy legyen előtte ivóvíz.
Ha egésznap ne m vagyunk otthon gondoskodnunk kell a szórakozásáról és hogy, levezesse az energiáját különben a lakásunk vagy kertünk láthatja kárát. Manapság már léteznek olyan szerkezetek is melyekbe ha a labdát beledobja a kutya eldobja és a kutya mehet érte. Persze ezek igen költségesek és ritkák, no meg veszélyesek is.
Sajnos azt is számításba kell venni, hogy kedvencünk megbetegszik. Ilyenkor a gyógyszerek, orvosi ellátás és kezelések igen drágák lehetnek. A legszomorúbb mégis mikor kiderül házi kedvencünk gyógyíthatatlan beteg. Sok gazdi próbál segíteni kedvencén, de ekkor már csak egy megoldás van, az altatás.
Mindenkinek csak ajánlani tudom az állattartást mivel megnyugtató, és megoszthatod valakivel az életed. Mindenkinek szüksége van egy néma társra aki meghallgatja bánatát és örömét


Deli Panna 8. c osztály

Régi diákok emlékei az iskoláról

Címkék: 

Mindig is érdekelt milyen lehetett régebben az iskolánk és a diákélet. Szerencsére a nővérem, Bártfai Csilla sokat mesél az itt töltött éveiről, élményeiről, tapasztalatairól. Ezeket szeretném most megosztani veletek.
- Kik voltak az osztályfőnökeid?
- Alsóban Burkáné Beck Csilla néni, Munkácsiné Gabi néni és Mészáros Ági néni, aki már nem tanít az iskolában. Felsőben szintén Csilla néni.
- Milyenek voltak az osztálytársaid?
- Nagyon jó volt az osztályközösség, két lánnyal még a napig tartom a kapcsolatot. Többen visszajártunk a diszkóba beszélgetni tanárainkkal és társainkkal.
- Milyen versenyeken vettél részt szívesen?
- Egyik kedvencem a Mesevetélkedő volt, ami hasonlított a mostani Fiumei Nagykönyvre. Írtam az iskolaújságba, ezzel a tevékenységemmel kapcsolatban versenyeztem társaimmal. A DUE és a Ladik vetélkedőn is indultunk.
- Hogy tetszettek az osztálykirándulások?
- Nagyon jók voltak. Nekem az a kirándulás tetszett a legjobban, amikor három napot töltöttünk a Szelidi-tónál. Sok érdekes és izgalmas programon vettünk részt. Például fürödtünk, számháborúztunk és éjszakai túrára mentünk. Nem hiányzott nekünk a telefon és az internet.
- Hol tanulsz most?
- A Szegedi Tudományegyetemen vagyok végzős biomérnök hallgató.

Megkérdeztem egy másik lányt is, akit Borsi Rebekának hívnak. Ő tavaly ballagott el az iskolából és ezeket mesélte nekem:
- Kik Voltak az osztályfőnökeid és milyen volt az osztályod?
- Kiss Györgyi és Abonyiné Szalai Rozina tanárnő. Az osztály nagyon jó volt. A ballagáson rossz volt el köszönni egymástól, mert tudtuk, hogy már sokkal kevesebbet fogunk találkozni.
- Milyenek voltak az osztálykirándulások?
- Szerettem őket, mert sok kalandban volt részünk. Ezeknek is köszönhető, hogy az osztály összekovácsolódott, sokat beszélgettünk, így többet tudtunk meg egymásról.
- Milyen kedves emlékeid vannak az iskoláról?
- Nagyon élveztem a fordított nap és a diszkó szervezését. Szerintem jól sikerültek és remélem ezt azok a gyerekek is így gondolják, akik részt vettek rajtuk.
- Hol tanulsz most?
- A Varga Katalin Gimnáziumban vagyok kilencedikes.

Az elhangzottak alapján úgy gondolom, hogy régebben, a közelmúltban és most is jó fiumeis diáknak lenni, mert itt színesen telnek az iskolás évek

Bártfai Nóra 7. b osztály